TVA la locuinte 2024

Politica fiscala In ceea ce priveste TVA-ul la locuinte a fost modificata oficial in octombrie 2023, dupa aparitia legii privind reforma fiscala. In lege apare atat o majorare de cota (de la 5%, cat era inainte, la 9%), cat si un set de conditii mai detaliate care trebuie bifate pentru a putea beneficia de cota redusa de TVA.

Noutatile se aplica incepand cu 1 ianuarie 2024. Totusi, cei care, pana la finalul anului 2023, au incheiat un contract si au platit in avans pentru achizitionarea unei locuinte care respecta noile conditii pot plati in continuare 5% TVA, cu toate ca livrarea se face in 2024.

Astfel, potrivit Legii 296/2023, cota de 9% se aplica, din 2024, numai pentru livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/ alte persoane fizice.

Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea nr. 114/1996 a locuintei, iar anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

Potrivit prevederilor, cota redusa de 9% se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare, definitia pentru acest concept fiind si ea actualizata: pe de-o parte in lege sunt detaliate anumite conditii deja existente, iar pe de alta, sunt introduse si criterii noi. Astfel, conditiile cumulative pe care locuintele ar trebui sa le bifeze pentru a beneficia de cota de TVA de 9% sunt:

– acces liber individual la spatiul locuibil, fara tulburarea posesiei si a folosintei exclusive a spatiului detinut de catre o alta persoana sau familie;

– acces la energie electrica si apa potabila, evacuarea controlata a apelor uzate si a reziduurilor menajere;

– sunt formate cel putin dintr-un spatiu pentru odihna, un spatiu pentru pregatirea hranei si un grup sanitar;

– finisajele exterioare includ cel putin: acoperis, daca, In functie de tipul constructiei, este prevazut acest element constructiv, geamuri, usa de/ la intrare;

– finisajele interioare includ cel putin: pereti finisati cu vopsea, tapet, faianta sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, usi interioare, In functie de proiect;

– instalatii sanitare si obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar si spalator cu cuva, cu bateriile aferente;

– instalatii electrice, inclusiv tablou, doze, Intrerupatoare/ comutatoare si prize.

 Orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, In mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/ alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de 9%.

Atentie! Cota de 5% nu dispare de tot. Persoanele care au Incheiat oricand in anul 2023 acte juridice care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea unei locuinte care se incadreaza in parametrii descrisi pot beneficia, in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, de cota redusa de TVA de 5%.

TVA la locuinte 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus